Introviziunea

Jutta Kreyenberg (TSTA-O)

Conferință: Sâmbătă, 28 octombrie, 10:45 - 18:00

Fundamentul teoretic al Introviziunii (Introvision) a fost întrebarea despre cum conflicte acute şi blocaje mentale pot fi rezolvate într-o manieră practică şi de către participanţii înşişi. În acest scop, metoda a fost construită într-un mod care pune accent pe atitudinea interioară necesară de a fi mindful sau atent în mod conştient, sau aşa numita “percepţie atentă, constatativă” (englezescul „CAP”). Mindfulness în acest context este înţeleasă ca şi atitudine interioară generată de o stare de percepţie sporită care îţi permite să-ţi experimentezi gândurile, sentimentele şi senzaţiile corporale în aici şi acum fără a le judeca sau a interveni în vreun fel.

Această atitudine interioară de percepţie extinsă, neintruzivă şi lipsită de judecată este crucială pentru practicarea Introviziunii: pentru a rezolva o urgenţă sau o situaţie foarte importantă este necesar să eliminăm senzaţia de alarmă respectiv asociată acelei situaţii. Alarma este generată de o propoziţie foarte specifică, care ameninţă situaţia în cauză şi generează un conflict interior. Acest conflict interior este perceput ca agitaţie mentală, emoţională şi/sau fizică, care poate fi experimentată sub formă de gânduri recurente, teamă, furie, tristeţe, ritm cardiac accelerat, respiraţie îngreunată, crampe abdominale, pentru a numi câteva reacţii. Esenţial este să observi acestea pentru a elimina senzaţia de alarmă. Această metodă se potriveşte perfect coachingului de business, precum şi celui individual.

În acest workshop, participanţilor li se va oferi o prezentare generală a modelului Introviziunii, precum şi cum functionează aceasta, exerciţii care să faciliteze starea de mindfulness sau percepţia atent-constatativă (CAP), o supervizare care să ofere o demonstraţie despre cum se poate identifica şi elimina alarma interioară, o propunere de training viitor.